Baroul Alba

Baroul Alba este persoană juridică de interes public cu patrimoniu, buget propriu şi organizare de sine stătătoare, care este constituită şi funcţionează în baza Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, cu modificările şi completările ulterioare, republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 98/07.02.2011 (în continuare Lege) şi a Statutului profesiei de avocat, adoptat de Congresul U.N.B.R. din 10 - 11 iunie 2011, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011.

Str. Teilor, nr. 15, Alba Iulia, jud. Alba

0258-812-905

office@barou-alba.ro

Graficã și dezvoltare website | artON MEDIA, webDesign

tel: 0258-812-905

fax: 0258-819-847

Lun - Vin: 08:00 - 16:00

Sâm - Dum: Închis

E-mail

office@barou-alba.ro

Anunțuri

Acasă / Știri de actualitate UNBR  / Ziua Justiției 2023 – Mesajul Președintelui UNBR, av. dr. Traian Briciu

Ziua Justiției 2023 – Mesajul Președintelui UNBR, av. dr. Traian Briciu

Ziua Justiției 2023
 

Președintele UNBR, Traian Briciu: Niciodată nu ar trebui să renunțăm la ambiția de a avea un sistem de justiție performant

 
 
Cu toții cunoaștem textul HG 364 din 1994 prin care se instituie Ziua Justiției care, de atunci, se organizează anual, în prima duminică a lunii iulie. Un text scurt, cu trei articole. Aproape inspirat, textul spune se va organiza, nu că se va sărbători. Dar este sau ar trebui să fie Ziua Justiției un motiv de sărbătoare? Și ce înțelegem, mai exact, prin Ziua Justiției?

Noțiunea de justiție are multe înțelesuri. Nu este cazul să le dezvolt. Mă voi rezuma la cel constituțional – ,,Justiția se realizează prin Înalta Curte de Casație și Justiție și prin celelalte instanțe judecătorești stabilite prin lege”. În legătură cu acest sens, Legea 51/1995 prevede că ,,avocații sunt parteneri indispensabili ai justiției, ocrotiți de lege”. Prin urmare, justiția este o activitate esențială pentru funcționarea unei societăți. Activitatea este desăvârșită de judecători, dar realizarea acesteia ar fi imposibilă fără participarea procurorilor și avocaților.

Semnificația acestei zile depinde de contextul în care o așezăm și, poate, de cel mai apropiat context social. Suntem într-un moment în care problemele din justiție, cum sunt cele ale magistraților, sunt prea grave și au depășit cadrul organismelor de reglementare profesionale.  Acesta este contextul momentului. Ziua Justiției 2023 nu este o zi de sărbătoare. Dar ea se organizează, și poate că acesta este cuvântul cheie. Problemele actuale țin de normarea activității judecătorilor, de creșterea și completarea schemelor de personal, de asigurarea infrastructurii, de stabilitate legislativă și independență. Nu voi alimenta acum spațiul public cu problemele ridicate de avocați în legătură cu funcționarea justiției și efectivitatea dreptului la apărare, dar știm cu toții că acestea există și au fost în repetate rânduri ridicate de barouri.

Echilibrul celei mai echilibrate funcții (puteri) a statului este afectat!

Echilibrul trebuie păstrat prin înțelepciune, justă măsură și dialog!

Acestea sunt trăsături de esență pentru cei care lucrează în justiție.

În anul 2022, cu același prilej, spuneam că ,,…justiția inspiră echilibru și că acest echilibru vine atât din legi, cât și din oameni !”.

Azi, în 2023,  mă gândesc cu speranță că ceea ce am spus în urmă cu un an se va dovedi real! Speranța este cu atât mai puternică cu cât este nevoie de ea, iar această nevoie se manifestă cu atât mai mult cu cât situația este mai dificilă.

De aceea, văd Ziua Justiției 2023 ca o zi a speranței, în care că vom găsi resursele pentru a nu abandona ambiția de a avea un sistem de justiție performant, indiferent ce sacrificii ar presupune acest efort.

Pentru noi toți, pentru toată societatea. La Mulți Ani!
 
 
Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România,
Av. dr. Traian-Cornel Briciu

Descarcă mesaj fișier DOCX / PDF

Articolul Ziua Justiției 2023 – Mesajul Președintelui UNBR, av. dr. Traian Briciu apare prima dată în UNBR.