Baroul Alba

Baroul Alba este persoană juridică de interes public cu patrimoniu, buget propriu şi organizare de sine stătătoare, care este constituită şi funcţionează în baza Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, cu modificările şi completările ulterioare, republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 98/07.02.2011 (în continuare Lege) şi a Statutului profesiei de avocat, adoptat de Congresul U.N.B.R. din 10 - 11 iunie 2011, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011.

Str. Teilor, nr. 15, Alba Iulia, jud. Alba

0258-812-905

office@barou-alba.ro

Graficã și dezvoltare website | artON MEDIA, webDesign

tel: 0258-812-905

fax: 0258-819-847

Lun - Vin: 08:00 - 16:00

Sâm - Dum: Închis

E-mail

office@barou-alba.ro

Anunțuri

Acasă / Știri de actualitate UNBR  / UNBR solicită Guvernului includerea avocaților în măsurile de amânare a amenzilor privind implementarea sistemului e-factura

UNBR solicită Guvernului includerea avocaților în măsurile de amânare a amenzilor privind implementarea sistemului e-factura

Nr. 154-AUT-2024

Data: 16.05.2024

Către:

 

Guvernul României
Domnului Prim-Ministru Ion-Marcel CIOLACU

 

Ministerului Finanțelor
Domnului Ministru Marcel-Ioan Boloș

  

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Stimate Domnule Ministru

 

Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.) a primit din teritoriu informații de la avocați cu privire la dificultățile tehnice întâmpinate în implementarea sistemului e-factura, ce va deveni obligatoriu sub sancțiunea amenzii, de la 01 iulie 2024.

Potrivit legislației în vigoare, de la această dată, se vor putea aplica amenzi contravenționale pentru emiterea unor facturi neconforme, în funcție de încadrarea contribuabililor în categoria mici, mijlocii sau mari, astfel:

● de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru contribuabilii mari,
● de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii,
● de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice și pentru persoanele fizice.

Dificultățile tehnice de implementare a sistemului au aplicabilitate generală, pentru toți contribuabilii, indiferent de sectorul de activitate. În plus, facem precizarea că majoritatea formelor de exercitare a profesiei de avocat o constituie cabinete individuale, în care își desfășoară activitatea cel mult un salariat, în afara avocatului.

Având în vedere aceste aspecte, precum și informațiile din mass-media potrivit cărora se află în discuție la nivel guvernamental amânarea termenului pentru perceperea amenzilor sus menționate, vă rugăm ca decizia de amânare să se aplice și corpului profesional al avocaților, din aceleași considerente care vizează alte categorii profesionale sau economice (cum ar fi cazul IMM – urilor) pe care le aveți în vedere la momentul actual.

 

Cu deosebită considerație,

Președintele   U.N.B.R.

Av. Traian-Cornel BRICIU

Articolul UNBR solicită Guvernului includerea avocaților în măsurile de amânare a amenzilor privind implementarea sistemului e-factura apare prima dată în UNBR.