Baroul Alba

Baroul Alba este persoană juridică de interes public cu patrimoniu, buget propriu şi organizare de sine stătătoare, care este constituită şi funcţionează în baza Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, cu modificările şi completările ulterioare, republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 98/07.02.2011 (în continuare Lege) şi a Statutului profesiei de avocat, adoptat de Congresul U.N.B.R. din 10 - 11 iunie 2011, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011.

Str. Teilor, nr. 15, Alba Iulia, jud. Alba

0258-812-905

office@barou-alba.ro

Graficã și dezvoltare website | artON MEDIA, webDesign

tel: 0258-812-905

fax: 0258-819-847

Lun - Vin: 08:00 - 16:00

Sâm - Dum: Închis

E-mail

office@barou-alba.ro

Anunțuri

Acasă / Știri de actualitate UNBR  / UNBR solicită avocaților să sesizeze organele profesiei în situația în care întâmpină dificultăți în privința recunoașterii împuternicirii avocațiale de către unele autorități și instituții

UNBR solicită avocaților să sesizeze organele profesiei în situația în care întâmpină dificultăți în privința recunoașterii împuternicirii avocațiale de către unele autorități și instituții

UNBR solicită avocaților să sesizeze organele profesiei în situația în care întâmpină dificultăți în privința recunoașterii împuternicirii avocațiale de către unele autorități și instituții

Sesizările către UNNPR și CNRED în acest sens au fost soluționate pozitiv
Împuternicirea avocațială poate fi utilizată în relația cu birourile notarilor publici sau cu Camerele Notarilor Publici
Documentul de recunoaștere sau echivalare a studiilor poate fi eliberat pe bază de împuternicire avocațială

Întrucât în ultima perioadă au avut loc unele incidente în ceea ce privește recunoașterea împuternicirii avocațiale în raport cu anumite instituții și autorități, UNBR solicită avocaților să sesizeze organele profesiei în situația în care întâmpină dificultăți în acest sens.

Până în prezent, demersurile UNBR și ale barourilor pentru recunoașterea împuternicirii avocațiale au fost soluționate în mod pozitiv de autoritățile sesizate, respectiv Uniunea Națională a Notarilor Publici (UNNPR) și Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED).

Astfel, ca urmare a sesizării Baroului Cluj cu privire  la împrejurarea că sunt numeroși notari care nu recunosc calitatea de reprezentant a avocatului în baza împuternicirii avocațiale emise conform legii 51/1995, UNNPR a analizat situația și, în data de 29 octombrie 2024, a răspuns că „împuternicirea avocațială poate fi utilizată în relația cu birourile notarilor publici sau cu Camerele Notarilor Publici, conform mandatului acordat prin contractul de asistență juridică încheiat de avocat cu clientul său, cu excepția situațiilor prin care se solicită, în numele clientului, încheierea unui ac sau îndeplinirea unei proceduri notariale”.

Această soluție se impune conform Regulamentului de aplicare a legii notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995, aprobat prin Ordinul Ministerului Justiției nr. 2333/C/2013

Cu privire la o situație similară, Comisia Permanentă a UNBR s-a adresat Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), arătând că a primit sesizări potrivit cărora avocatului care se prezintă în numele clientului în vederea obținerii acestui document i se solicită prezentarea unei procuri notariale,  împuternicirea  avocațială nefiind recunoscută ca act doveditor al mandatului încredințat de client în vederea obținerii documentului de recunoaștere sau echivalare a studiilor.

Cu privire la această sesizare, în data de 19.09.2024, CNRED informat UNBR că a luat măsurile necesare și documentele să fie eliberate și în baza împuternicirii avocațiale, comunicând că „în situația în care titularul nu se poate prezenta, documentul de recunoaștere sau echivalare a studiilor poate fi eliberat împuternicitului acestuia pe bază de procură autentificată la notariat sau, prin asimilare,  împuternicire avocațială, în care se menționează, în mod expres faptul că împuternicitul  poate ridica documentul de recunoaștere sau echivalare a studiilor de  la CNRED”.

Pentru a diminua aceste probleme, recomandăm avocaților să sesizeze organele profesiei cu privire la orice incident în acest sens și să informeze în mod clar instituțiile despre cadrul legal care reglementează împuternicirea avocațială.

Articolul UNBR solicită avocaților să sesizeze organele profesiei în situația în care întâmpină dificultăți în privința recunoașterii împuternicirii avocațiale de către unele autorități și instituții apare prima dată în UNBR.