Baroul Alba

Baroul Alba este persoană juridică de interes public cu patrimoniu, buget propriu şi organizare de sine stătătoare, care este constituită şi funcţionează în baza Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, cu modificările şi completările ulterioare, republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 98/07.02.2011 (în continuare Lege) şi a Statutului profesiei de avocat, adoptat de Congresul U.N.B.R. din 10 - 11 iunie 2011, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011.

Str. Teilor, nr. 15, Alba Iulia, jud. Alba

0258-812-905

office@barou-alba.ro

Graficã și dezvoltare website | artON MEDIA, webDesign

tel: 0258-812-905

fax: 0258-819-847

Lun - Vin: 08:00 - 16:00

Sâm - Dum: Închis

E-mail

office@barou-alba.ro

Anunțuri

Acasă / Știri de actualitate UNBR  / UNBR Info: Întrevedere cu delegația Universității de Științe Politice și Drept din China, pe tema educației juridice și formării profesionale

UNBR Info: Întrevedere cu delegația Universității de Științe Politice și Drept din China, pe tema educației juridice și formării profesionale

UNBR Info: Întrevedere cu delegația Universității de Științe Politice și Drept din China, pe tema educației juridice și formării profesionale

București, 8 noiembrie 2024 – Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a primit vizita unei delegații din cadrul Universității de Științe Politice și Drept din R.P. Chineză (CUPL), cu care a avut loc o întrevedere dedicată colaborării internaționale în domeniul educației juridice și al formării profesioniștilor dreptului. Dialogul marchează un moment simbolic, având loc la zece ani de la precedenta întâlnire între reprezentanții UNBR cu reprezentanți ai avocaturii din această țară.

La discuții au participat, din partea română, domnii avocați Ion Dragne, Vicepreședinte UNBR, și Dan Oancea, membru în Comisia Permanentă a UNBR și Director al Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA), iar din partea chineză, reprezentanții Universității de Științe Politice și Drept din China (CUPL), condusă de Decanul Facultății de Drept, profesor Xu Shenjian. Acesta i-a avut alături pe:  Liang Min – Cercetător, Vice-decan al Școlii de Master în Drept (Juris Master) de la Universitatea de Științe Politice și Drept din China(CUPL), Ye Ningyao, Lector la Școala de Master în Drept (Juris Master -CUPL), Wu Di, Lector la Școala de Master în Drept (Juris Master -CUPL), CAO Huiqun, Secretar al Departamentului de relații externe, învățământ și cercetare al Școlii de Master în Drept (Juris Master) și Su Yu, Directorul Institutului Confucius la Universitatea din București.

O temă centrală a întrevederii a fost analiza sistemului de admitere în barou. Delegația chineză a fost interesată de procedurile de admitere, de condițiile de promovabilitate, dar și de impactul pandemiei COVID-19 asupra activității avocaților din România. Vicepreședintele UNBR, avocat Ion Dragne, a subliniat faptul că, în perioada pandemiei COVID-19, avocații au fost considerați „lucrători esențiali/key workers” pentru asigurarea continuității actului de justiție, alături de medici și alte profesii aflate în prima linie. În plus, acesta a menționat faptul că UNBR a acționat prin persuasiune față de autorități, iar majoritatea solicitărilor UNBR către autorități s-au reflectat în plan legislativ.

De asemenea, un alt punct important al discuțiilor a fost evoluția echilibrului de gen în profesia de avocat, o temă de interes comun. În România, aproximativ 20-30% dintre absolvenții studiilor juridice promovează examenul de admitere în barou, iar dintre aceștia, femeile constituie un procent mai mare decât bărbații, conform datelor prezentate de către Directorul INPPA, avocat Dan Oancea. Fenomenul este similar și în China, unde un număr semnificativ de femei sunt active în profesia de avocat.

Profesorul Xu Shenjian a abordat, de asemenea, evoluția profesiei de avocat în China, și a explicat că profesia a fost abolită în 1957, în urma instaurării regimului comunist, și reînființată în 1978. În prezent, China numără aproximativ 780.000 de avocați activi, iar numărul acestora este estimat să depășească un milion în următorii an, datorită noilor generații de absolvenți de drept. Un aspect menționat de profesorul Xu Shenjian a fost acela că pentru profesorii de drept din China este obligatorie admiterea în profesia de avocat, iar ulterior aceștia au opțiunea de a alege între practicarea avocaturii sau continuarea unei cariere academice.

Totodată, la solicitarea delegației chineze, directorul INPPA a făcut o prezentare atât a modului în care avocatura este organizată în România, cât și a INPPA, a curriculei acestuia și a modului de desfășurare a activității de pregătire profesională inițială.

În încheiere, toți participanții la întâlnire au convenit asupra importanței colaborării internaționale și a continuării în viitor a schimbului de bune practici între profesioniștii dreptului din România și China.

Galerie foto:

Articolul UNBR Info: Întrevedere cu delegația Universității de Științe Politice și Drept din China, pe tema educației juridice și formării profesionale apare prima dată în UNBR.