Baroul Alba

Baroul Alba este persoană juridică de interes public cu patrimoniu, buget propriu şi organizare de sine stătătoare, care este constituită şi funcţionează în baza Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, cu modificările şi completările ulterioare, republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 98/07.02.2011 (în continuare Lege) şi a Statutului profesiei de avocat, adoptat de Congresul U.N.B.R. din 10 - 11 iunie 2011, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011.

Str. Teilor, nr. 15, Alba Iulia, jud. Alba

0258-812-905

office@barou-alba.ro

Graficã și dezvoltare website | artON MEDIA, webDesign

tel: 0258-812-905

fax: 0258-819-847

Lun - Vin: 08:00 - 16:00

Sâm - Dum: Închis

E-mail

office@barou-alba.ro

Anunțuri

Acasă / Știri de actualitate UNBR  / UNBR informează: Protocolul tripartit privind onorariile avocațiale din oficiu. Prima rundă de negociere

UNBR informează: Protocolul tripartit privind onorariile avocațiale din oficiu. Prima rundă de negociere

Miercuri, 1 Noiembrie 2023, la sediul Ministerului Justiției a avut loc prima întâlnire între reprezentanții Uniunii Naționale a Barourilor din România, ai Ministerului Justiției și, respectiv, ai Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, având drept scop actualizarea și modificarea PROTOCOLULUI privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență juridică în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și/sau reprezentare ori de asistență extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală nr. 36290/17.06.2022, nr. 1599/C/17.06.2022 și nr. 173-AUT-2022/17.06.2022, semnat de Ministerul Justiției, Ministerul Public – Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Uniunea Națională a Barourilor din România.

S-a convenit asupra direcțiilor de modificare, respectiv (i) implementarea modificărilor Legii nr. 51/1995 – decontarea cheltuielilor de transport efectuate de avocat, dacă activitatea de asistență judiciară se desfășoară într-o altă localitate decât localitatea de domiciliu sau localitatea în care își are sediul profesional, indexarea anuală a onorariilor cu rata inflației comunicată de Institutul Național de Statistică, plata onorariilor cuvenite pentru asistența judiciară în faza de urmărire penală într-un termen de 60 de zile de la începerea urmăririi penale – (ii) completarea Protocolului pentru situațiile constatate în practica aplicării sale și, respectiv, (iii) reglementarea unei comunicări între barouri și organele judiciare, având ca obiect procedura de decontare a onorariilor, mult mai suple și eficiente, prin intermediul mijloacelor de comunicare electronică. S-a discutat de asemenea, despre identificarea unor măsuri care să asigure o interpretare și aplicare unitară a Protocolului în întreaga țară.

Participanții la întâlnire au agreat principiile care vor fi aplicate, Uniunea Națională a Barourilor din România urmând a transmite către ceilalți doi parteneri instituționali în perioada care urmează textul Protocolului conținând toate aspectele prezentate anterior.

S-a stabilit ca următoarea întâlnire să aibă loc în data de 22 Noiembrie 2023 la sediul Ministerului Justiției.

Din delegația Uniunii Naționale a Barourilor din România condusă de Domnul Avocat Traian C. Briciu, Președintele UNBR, au făcut parte Domnul Avocat Sergiu I. Stănilă, Vicepreședinte UNBR, Coordonatorul Departamentului de Coordonare a Asistenței Judiciare, Doamna Avocat Emanuela Antonescu, membru al Comisiei Permanente a UNBR, Domnul Avocat George Moloman, membru al Consiliului UNBR și, respectiv, Domnul Avocat Aurel Ciobanu, Decanul Baroului București.

Articolul UNBR informează: Protocolul tripartit privind onorariile avocațiale din oficiu. Prima rundă de negociere apare prima dată în UNBR.