Baroul Alba

Baroul Alba este persoană juridică de interes public cu patrimoniu, buget propriu şi organizare de sine stătătoare, care este constituită şi funcţionează în baza Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, cu modificările şi completările ulterioare, republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 98/07.02.2011 (în continuare Lege) şi a Statutului profesiei de avocat, adoptat de Congresul U.N.B.R. din 10 - 11 iunie 2011, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011.

Str. Teilor, nr. 15, Alba Iulia, jud. Alba

0258-812-905

office@barou-alba.ro

Graficã și dezvoltare website | artON MEDIA, webDesign

tel: 0258-812-905

fax: 0258-819-847

Lun - Vin: 08:00 - 16:00

Sâm - Dum: Închis

E-mail

office@barou-alba.ro

Anunțuri

Acasă / Știri de actualitate UNBR  / UNBR informează: Bugetul Ministerului Public suplimentat cu aproape 16 milioane de lei pentru plata ajutorul public judiciar

UNBR informează: Bugetul Ministerului Public suplimentat cu aproape 16 milioane de lei pentru plata ajutorul public judiciar

UNBR informează: Bugetul Ministerului Public suplimentat cu aproape 16 milioane de lei pentru plata ajutorul public judiciar

 

Guvernul a aprobat astăzi, 27 octombrie 2023, suplimentarea bugetului Ministerului Public pe 2023 cu suma de 15.7 milioane lei. Fondurile suplimentate din rezerva bugetară a executivului sunt destinate acoperirii restanțelor și necesarului pentru plata ajutorului public judiciar în etapa urmăririi penale.

Rezultatul vine în urma seriei de inițiative, atât instituționale, cât și legislative, guvernate de necesitatea implementării, cu celeritate, a unor soluții privind asigurarea fondurilor pentru asistența judiciară din oficiu în cauzele penale, așa cum s-a arătat și în Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2023 lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiției în 20 septembrie 2023.

Pentru a fundamenta nevoile financiare în domeniu, UNBR și Decanii Barourilor au comunicat constant situația privind obligațiile de plată restante aferente ajutorului public judiciar aflate în evidența barourilor locale și au semnalat în repetate rânduri nemulțumirile avocaților.  Mai mult, situația a fost sintetizată într-un raport – Sistemul judiciar prin ochii avocaților – prin care au fost evidențiate întârzierile la plata onorariilor din oficiu pentru prestațiile executate cu precădere în faza de urmărire penală (la nivelul parchetelor). Amintim în acest sens și adresele UNBR din 23 mai 2023 și din 19 iunie 2023 transmise Procurorului General al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Acțiunile au fost dublate de dialog, întâlniri de lucru – Senatul României: Dezbaterea cu tema „Prioritățile legislative din perspectiva profesiei de avocat” –  și negociere între partenerii Protocolului privind onorariile avocațiale din oficiu – Ministerul Justiției, Ministerul Public și Uniunea Națională a Barourilor din România.

Următorul pas este întâlnirea tripartită din 1 noiembrie 2023 pentru negocierea și completarea protocolului la oficii având în vedere ultimele modificări legislative și situații întâlnite în practică.

Articolul UNBR informează: Bugetul Ministerului Public suplimentat cu aproape 16 milioane de lei pentru plata ajutorul public judiciar apare prima dată în UNBR.