Baroul Alba

Baroul Alba este persoană juridică de interes public cu patrimoniu, buget propriu şi organizare de sine stătătoare, care este constituită şi funcţionează în baza Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, cu modificările şi completările ulterioare, republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 98/07.02.2011 (în continuare Lege) şi a Statutului profesiei de avocat, adoptat de Congresul U.N.B.R. din 10 - 11 iunie 2011, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011.

Str. Teilor, nr. 15, Alba Iulia, jud. Alba

0258-812-905

office@barou-alba.ro

Graficã și dezvoltare website | artON MEDIA, webDesign

tel: 0258-812-905

fax: 0258-819-847

Lun - Vin: 08:00 - 16:00

Sâm - Dum: Închis

E-mail

office@barou-alba.ro

Anunțuri

Acasă / Știri de actualitate UNBR  / Prima dezbatere din Parlament despre introducerea în România a asigurării de protecție juridică

Prima dezbatere din Parlament despre introducerea în România a asigurării de protecție juridică

Prima dezbatere din Parlament despre introducerea în România a asigurării de protecție juridică

13 septembrie 2023 │Senat

Dezbaterea din Senatul României, organizată miercuri – 13 septembrie 2023 – este prima inițiativă care a reunit la aceeași masă parlamentari, miniștri, reprezentanți din piața asigurărilor și avocați, pentru a pune bazele unui proiect de lege privind asigurarea de protecție juridică.  Participanții la discuții au agreat în unanimitate utilitatea unui asemenea demers legislativ, care să vină în sprijinul cetățenilor, după modelul legislației comunitare, implementate cu succes în țări precum Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia, Spania și Țările de Jos.

Moderatorul dezbaterii, Cristian – Augustin Niculescu – Țâgârlaș, Președintele Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunități și validări, a făcut următoarele precizări:

Asigurarea de protecție juridică este o necesitate și reprezintă un element important al dreptului la un proces echitabil. Un asemenea proiect schimbă percepția asupra accesului la justiție al cetățeanului. Pentru dezbaterea de astăzi vă punem la dispoziție și o analiză comparativă privind reglementările referitoare la asigurarea juridică în mai multe state europene, pentru a înțelege cum funcționează aceste modele.

Daniel Fenechiu, Vicepreședinte UNBR, a inițiat acest demers în urma întâlnirii cu delegația Baroului Federal German, venită la București în aprilie 2023 pentru a discuta despre provocările comune privind exercitarea profesiei de avocat.

Am inițiat prima dezbatere în Parlament despre asigurarea de protecție juridică pentru că, înainte de a avea un proiect de lege, trebuie consultate toate categoriile implicate, cu care să stabilim foaia de parcurs a unui asemenea demers. Reamintesc de întâlnirea cu delegația Baroului Federal German la București (Bundesrechtsanwaltskammer – BRAK), când am înțeles oportunitatea și utilitatea unei astfel de inițiative în România. Sper că vom continua să colaborăm la un text de lege care să ajungă în Parlament, iar în 7 – 8 luni, poate un an, să avem o lege în domeniu.

Robert Cazanciuc, Vicepreședintele Senatului, a subliniat că într-un spațiu juridic dominat de incertitudine și de practică neunitară, de lipsă de încredere, o asemenea dezbatere despre asigurarea juridică este binevenită. Trebuie să vedem cum poate fi pus în practică un asemenea produs în România.

Alexandru Ciuncan, Președinte și Director general UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, a spus că există țări care au creat un asemenea produs încă din 1911, deci de mai bine de o sută de ani, dar trebuie văzut cum poate fi construit în mod sustenabil. Avem o scurtă mențiune în Legea 237/2015 despre existența unei asemenea clase de asigurări, asigurarea de protecție juridică.

Bogdan Ilea, secretar de stat în Ministerul Justiției, a remarcat că vorbim despre un domeniu cu totul nou în România. Cred că este nevoie de o discuție și de o analiză care să pornească de la dreptul comparat și de la experiența altor țări europene. Ministerul Justiției va sprijini ca acest demers să se concretizeze într-un instrument normativ, care să răspundă nevoilor tuturor.

Gerke Witteveen, Vicepreședinte UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, consideră că problema în țara noastră este deficitul protecției cetățenilor. În sistemul judiciar acest lucru este foarte important, de aceea cred că modelul din alte țări poate fi introdus și în România. Asigurarea de protecție juridică are un rol social important și avocații pot avea, de asemenea, un rol important.

Traian Briciu, Președintele UNBR, a punctat faptul că dacă o asemenea inițiativă e sustenabilă din punct de vedere economic și dacă e folosită cu pricepere ar putea să răspundă într-un mod neașteptat unei mari probleme, anume aceea că în România justiția este ultimativă, nu preventivă. În realitate, soluția prin care justiția poate scăpa de presiunea din sistem nu este de a ține pasul cu procesivitatea crescută. Soluția este justiția preventivă, care ulterior conduce la formula în care durata proceselor și numărul acestora să fie cât mai avantajoasă pentru cetățean și pentru sistemul judiciar.

Ion Dragne, Decanul Baroului București, a adăugat că asigurarea de protecție juridică ar permite accesul mai facil la justiție al oamenilor, deci rezultatul bun se va materializa în persoana justițiabililor, pe care suntem datori să-i protejăm. Din altă perspectivă, cred că e un produs bun pentru toată lumea și ar acoperi o hibă pe care sistemul judiciar românesc încă o are, anume asistența juridică în etapele speciale ale procesului civil: recurs, contestație în anulare și revizuire, în care CCR a decis că nu mai este obligatorie asistența juridică prin avocat. Prin acest nou mecanism, justițiabilul ar avea acces la avocat.

La dezbaterea din Senatul României au fost prezenți și vicepreședintele ASF România, Cristian Roșu, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Alin Chițu și Florin Spătaru – consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului. Au mai participat doamna av. Nicoleta Pauliuc – senator -, și deputații Olivia Diana Morar, Cristina Trăilă, Gabriel Andronache și Ioan Cupșa, precum și reprezentanții la nivel de Board ai principalelor 7 societăți de asigurare din România: Omniasig, Allianz, Generali, Groupama, NN, Asirom și Uniqa.

Din delegația UNBR au participat la dezbatere doamna av. Flavia Teodosiu – Prodecanul Baroului București -, doamna av. Silvana Racoviceanu, doamna av. Julia Zorkoczy, domnul av. Danny Bârdan, domnul av. Lavrin Covaci, domnul av. Mihăiță Bubatu și dl. av. Mihai Hotcă.

Propunerea legislativă cu privire la asigurarea de protecție juridică va fi inițiată de un grup transpartinic de avocați și juriști.

Articolul Prima dezbatere din Parlament despre introducerea în România a asigurării de protecție juridică apare prima dată în UNBR.