Baroul Alba

Baroul Alba este persoană juridică de interes public cu patrimoniu, buget propriu şi organizare de sine stătătoare, care este constituită şi funcţionează în baza Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, cu modificările şi completările ulterioare, republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 98/07.02.2011 (în continuare Lege) şi a Statutului profesiei de avocat, adoptat de Congresul U.N.B.R. din 10 - 11 iunie 2011, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011.

Str. Teilor, nr. 15, Alba Iulia, jud. Alba

0258-812-905

office@barou-alba.ro

Graficã și dezvoltare website | artON MEDIA, webDesign

tel: 0258-812-905

fax: 0258-819-847

Lun - Vin: 08:00 - 16:00

Sâm - Dum: Închis

E-mail

office@barou-alba.ro

Anunțuri

Acasă / Știri de actualitate UNBR  / UPDATE Întâlnire CSM-UNBR: Dialogul pentru justiție continuă pentru îmbunătățirea practicii judiciare

UPDATE Întâlnire CSM-UNBR: Dialogul pentru justiție continuă pentru îmbunătățirea practicii judiciare

Prin Hotărârea CSM nr. 3461 din 19 decembrie 2023, de aprobare a procedurii întâlnirilor trimestriale în care sunt dezbătute problemele de drept soluționate neunitar, a fost stabilit un mecanism de implicare a tuturor profesioniștilor dreptului, în special avocați, în unificarea practicii judiciare şi administrativ judiciare.

Noile dispoziții din Hotărârea CSM privind consultarea barourilor și a avocaților au fost dezbătute în cadrul întâlnirii dintre Secția de judecători a CSM și reprezentanții UNBR în data de 2 noiembrie 2023, ca parte a campaniei O zi fără avocați. O zi în care justiția nu există, al cărei scop principal a fost și rămâne conștientizarea factorilor de decizie și a publicului larg cu privire la problemele reale cu care se confruntă avocații.

Reprezentanții UNBR au semnalat o serie de aspecte precum reducerea onorariilor avocaților din oficiu sau a cheltuielilor de judecată aferente onorariilor avocaților aleși, necesitatea stabilirii unor intervale orare de judecare a cauzelor, verificarea puterii de reprezentare a avocatului pentru a evita practicarea ilegală a profesiei și identificarea soluțiilor pentru acoperirea deficitului de personal în instanțe, precum și posibilele consecințe negative privind prelungirea duratei procedurilor de judecată.

De asemenea, UNBR a adus în atenție la acel moment problema menținerii delegației avocațiale a avocatului din oficiu după momentul prezentării avocatului ales în procesele penale, precum și analiza efectelor hotărârii privind normarea volumului de muncă al judecătorilor.

Toate demersurile UNBR inițiate în 2023 prin campaniile naționale O zi fără avocați. O zi în care justiția nu există și NU multiplicării sarcinilor fiscale ale avocaților continuă în vederea identificării soluțiilor pentru ca justiția, alături de partenerii indispensabili ai acesteia, să se desfășoare în respectul drepturilor justițiabililor și avocaților.

Articolul UPDATE Întâlnire CSM-UNBR: Dialogul pentru justiție continuă pentru îmbunătățirea practicii judiciare apare prima dată în UNBR.