Baroul Alba

Baroul Alba este persoană juridică de interes public cu patrimoniu, buget propriu şi organizare de sine stătătoare, care este constituită şi funcţionează în baza Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, cu modificările şi completările ulterioare, republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 98/07.02.2011 (în continuare Lege) şi a Statutului profesiei de avocat, adoptat de Congresul U.N.B.R. din 10 - 11 iunie 2011, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011.

Str. Teilor, nr. 15, Alba Iulia, jud. Alba

0258-812-905

office@barou-alba.ro

Graficã și dezvoltare website | artON MEDIA, webDesign

tel: 0258-812-905

fax: 0258-819-847

Lun - Vin: 08:00 - 16:00

Sâm - Dum: Închis

E-mail

office@barou-alba.ro

Anunțuri

Acasă / Știri de actualitate UNBR  / UNBR solicită redacției Ziarul Financiar publicarea prezentului drept la replică și retragerea imediată din mediul online a articolului care conține afirmații eronate, de natură să creeze grave prejudicii profesiei de avocat, încrederii în justiție și, nu în ultimul rând, cetățenilor

UNBR solicită redacției Ziarul Financiar publicarea prezentului drept la replică și retragerea imediată din mediul online a articolului care conține afirmații eronate, de natură să creeze grave prejudicii profesiei de avocat, încrederii în justiție și, nu în ultimul rând, cetățenilor

● UNBR solicită redacției Ziarul Financiar publicarea prezentului drept la replică și retragerea imediată din mediul online a articolului care conține afirmații eronate, de natură să creeze grave prejudicii profesiei de avocat, încrederii în justiție și, nu în ultimul rând, cetățenilor

Uniunea Națională a Barourilor din România a luat act de aspectele total nerealiste și neadevărate cu privire la situația avocaturii, cuprinse în articolul „Gulerele albe, cel mai bine plătiţi angajaţi din România – judecătorii, avocaţii, angajaţii din Ministerul de Finanțe – se pregătesc de greve”, publicat la 23.08.2023, în Ziarul Financiar Corporate.

Înainte de toate, numirea avocaților „gulerele albe” creează asocieri cu sintagma consacrată „criminalitatea gulerelor albe”, ceea ce este de natură să aducă atingeri grave reputației profesiei și să încalce limitele libertății de exprimare. Amintim că articolul 257 din Codul civil protejează și reputația persoanei juridice în mod similar cu cea a persoanei fizice.

În al doilea rând, este regretabil faptul că articolul conține o serie de erori care  ar fi putut fi evitate dacă s-ar fi respectat principiul audiatur et altera pars, valabil și în jurnalism. Este evident că jurnaliștii nu au înțeles motivele reale pentru care au fost anunțate eventuale proteste, nu greve, din partea avocaților.

● Articolul pleacă de la o ipoteză greșită, care distorsionează adevărul prin prezentarea avocaților ca fiind salariați. Avocații nu sunt salariați și nu dispun de drepturile pe care le au salariații (siguranță, predictibilitate, un anumit număr de ore de muncă, concediu, suport logistic din partea firmei etc).

● Avocații lucrează cu colaboratori și prin introducerea unui sistem CASS neplafonat se creează de fapt o dublă impunere. Astfel, un avocat cu mai mulți colaboratori va plăti CASS neplafonat, fără a se lua în calcul că el cedează parte din onorarii colaboratorilor, care la rândul lor vor fi taxați cu CASS neplafonat.

● Proiectul de lege criticat creează o discriminare a avocaților față de alte categorii sociale, cum ar fi jurnaliștii plătiți cu drepturi de autor, care plătesc CASS plafonat, în condițiile în care contraprestația din partea sistemului sanitar este aceeași pentru toți.

Coroborat cu celelalte probleme cu care se confruntă avocații – precum întârzierile de luni de zile la plata de către stat a avocaților din oficiu, reducerea onorariilor avocaților de către instanțe fără criterii clare – prin presiunile asupra avocaților care sunt din ce în ce mai mari, se ajunge în cele din urmă să fie afectat cetățeanul și drepturile acestuia: accesul la justiție și dreptul la apărare.

În articol mai este o eroare regretabilă: „Avocaţii nu vor să contribuie la impozitul pe venit pe tot venitul lor, ci doar pentru o parte din acest venit, deşi restul lumii îşi plăteşte impozitul pe tot venitul ce-i revine”. Or, în cauză nu este vorba de impozitul pe venit, pe care avocații îl plătesc la fel ca toată lumea, ci de CASS, care reprezintă practic o primă de asigurare de sănătate pentru contraprestații din partea sistemului sanitar egale pentru toți cetățenii.

Chiar în titlu, mai scrie că avocații se pregătesc de „greve”, ceea ce este total incorect întrucât numai salariații pot face greve. Avocații au anunțat eventuale „proteste”, care îmbracă forme diferite.

În concluzie, având în vedere aceste erori de înțelegere a terminologiei și a specificului profesiei de avocat, care nu este un salariat,

UNBR vă solicită retragerea imediată din mediul online a articolului tendențios, de natură să creeze grave prejudicii profesiei de avocat, încrederii în justiție și, nu în ultimul rând, cetățenilor.

De asemenea, îi invităm pe reprezentanții redacțiilor la un dialog deschis pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de nemulțumirile avocaților, care au dus la anunțarea acțiunilor de protest.

 

Comisia Permanentă a UNBR

Aici puteți descărca adresa nr. 240-AUT-2023 din 26 august 2023 prin care UNBR solicită redacției Ziarul Financiar publicarea dreptului la replică și retragerea imediată din mediul online a articolului „Gulerele albe, cel mai bine plătiţi angajaţi din România – judecătorii, avocaţii, angajaţii din Ministerul de Finanțe – se pregătesc de greve

Articolul UNBR solicită redacției Ziarul Financiar publicarea prezentului drept la replică și retragerea imediată din mediul online a articolului care conține afirmații eronate, de natură să creeze grave prejudicii profesiei de avocat, încrederii în justiție și, nu în ultimul rând, cetățenilor apare prima dată în UNBR.