Baroul Alba

Baroul Alba este persoană juridică de interes public cu patrimoniu, buget propriu şi organizare de sine stătătoare, care este constituită şi funcţionează în baza Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, cu modificările şi completările ulterioare, republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 98/07.02.2011 (în continuare Lege) şi a Statutului profesiei de avocat, adoptat de Congresul U.N.B.R. din 10 - 11 iunie 2011, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011.

Str. Teilor, nr. 15, Alba Iulia, jud. Alba

0258-812-905

office@barou-alba.ro

Graficã și dezvoltare website | artON MEDIA, webDesign

tel: 0258-812-905

fax: 0258-819-847

Lun - Vin: 08:00 - 16:00

Sâm - Dum: Închis

E-mail

office@barou-alba.ro

Anunțuri

Acasă / Știri de actualitate UNBR  / Mesajul Președintelui UNBR de Ziua Avocatului Român – 24 iunie 2021

Mesajul Președintelui UNBR de Ziua Avocatului Român – 24 iunie 2021

Dragi colegi,

Ziua Avocatului Român, pe care o aniversăm în fiecare an pe 24 iunie, este un prilej pentru a valorifica tradițiile, dar și pentru a reafirma aspirațiile pe care le avem pentru un viitor mai bun al profesiei noastre.

Cu această ocazie, în numele Uniunii Naționale a Barourilor din România, doresc să adresez  tuturor avocaților urări de sănătate și putere pentru a vă îndeplini rolul de protectori ai  drepturilor și libertăților lor fundamentale.

Știu că această misiune este din ce în ce mai dificilă, că este un consum personal uriaș  în lupta pentru dreptate, care presupune sacrificii atât în planul sănătății noastre, cât și în cel al vieții private. Avocații au rămas în prima linie în perioada pandemiei, riscându-și sănătatea, în apărarea dreptății. Organizația profesională a depus eforturi continue pentru reducerea acestor riscuri, prin comunicare permanentă cu instanțele pentru a asigura aceleași condiții și pentru avocați și pentru a fi incluși în etapa a doua de vaccinare.

Dar, ceea ce am putut observa în cei doi ani de mandat a fost că toate obstacolele prin care am trecut în această perioadă dificilă legată de pandemie au fost depășite în primul rând datorită confraternității. Nu este doar concluzia mea, pentru este indubitabil că vremurile grele au unit oamenii în tot decursul istoriei.

Avocații sunt în permanență sub asaltul unor evenimente exterioare profesiei și chiar sistemului judiciar pentru că suntem mai interconectați ca oricând iar această interconectare tinde către dependență. Evoluția digitalizării, accelerată de pandemie, a făcut ca orice se întâmplă în zona politicului, economicului sau socialului să aibă repercusiuni rapide și asupra avocaturii. Nu mai există timp pentru foarte multă analiză și deliberare în privința reacțiilor. Trebuie acționat la foc continuu!

Am reușit să creăm o infrastructură în interiorul UNBR, cu grupuri de lucru flexibile pe domeniile de interes ale organizației, care să poată avea o reacție rapidă. Am reușit să exprimăm în timp util poziții și puncte de vedere față de evenimentele legislative cu impact asupra profesiei. Ne-am unit în apărarea profesiei și am protestat atunci când au apărut probleme grave în înțelegerea rolului avocatului în cadrul sistemului judiciar. Am încercat împreună să facem autoritățile și publicul să înțeleagă că avocații nu apără infractori, ci drepturi și libertăți fundamentale.

Ceea ce m-a bucurat foarte mult este că, în urma apelurilor UNBR către avocați pentru a veni cu puncte de vedere asupra unor situații, am simțit implicare din partea unui număr mare de avocați, care ne-au transmis idei, propuneri, pe care le-am valorificat în demersurile către autorități.

De aceea, cred că această perioadă dificilă, pe lângă toate problemele, a adus și un plus profesiei noastre, și anume revigorarea confraternității. Și pentru aceasta vă mulțumesc și vă urez, de Ziua Avocatului Român, să primiți aprecierea profesională pe care o meritați și să rămâneți la fel de implicați în problemele avocaturii !

Av. Dr. Traian-Cornel Briciu

Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România

Articolul Mesajul Președintelui UNBR de Ziua Avocatului Român – 24 iunie 2021 apare prima dată în UNBR.