Baroul Alba

Baroul Alba este persoană juridică de interes public cu patrimoniu, buget propriu şi organizare de sine stătătoare, care este constituită şi funcţionează în baza Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, cu modificările şi completările ulterioare, republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 98/07.02.2011 (în continuare Lege) şi a Statutului profesiei de avocat, adoptat de Congresul U.N.B.R. din 10 - 11 iunie 2011, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011.

Str. Teilor, nr. 15, Alba Iulia, jud. Alba

0258-812-905

office@barou-alba.ro

Graficã și dezvoltare website | artON MEDIA, webDesign

tel: 0258-812-905

fax: 0258-819-847

Lun - Vin: 08:00 - 16:00

Sâm - Dum: Închis

E-mail

office@barou-alba.ro

Anunțuri

Acasă / Știri de actualitate UNBR  / Lansarea cărții „Istoria Baroului Dolj 1948-2007”

Lansarea cărții „Istoria Baroului Dolj 1948-2007”

Lansarea cărții „Istoria Baroului Dolj 1948-2007”

Joi, 16 martie 2023, la Baroul Dolj, a avut loc lansarea cărții „Istoria Baroului Dolj 1948-2007”, semnată  de prof. univ. dr. av. Sevastian Cercel, în calitate de coordonator și de coautorii dr. Șerban Pătrașcu și dr. Georgeta Ghionea.

„Motivația editării Colecției Istoria Baroului Dolj trebuie căutată nu numai în planul recuperării datelor istorice și valorificării arhivei Baroului, ci mai ales în dorința de regăsire a avocaturii românești, care ne obligă la menținerea vie a realității acelor vremuri în conștiința  corpului profesional. Ne-am propus să readucem în atenția colegilor mai tineri încercările prin care a trecut profesia într-o perioadă relativ scurtă, în special cea imediată instalării regimului comunist,  când tragedia și agonia arestărilor și epurărilor au afectat rostul și temelia justiției și a dreptului la apărare. Însă, în ciuda acestor vremuri grele, istoria ne arată bogăția sufletească a oamenilor care au slujit această profesie, îndemnându-ne să le cinstim memoria și faptele, cu dorința de a întări astfel legătura cu viitorul profesiei noastre”, a spus prof. univ. dr. av. Lucian Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj și coordonator al colecției Istoria Baroului Dolj.

„Colaborarea foarte bună cu conducerea Baroului Dolj și dăruirea persoanelor desemnate să asigure suportul tehnic al documentării au garantat atingerea obiectivelor acestui proiect, care lasă deschisă posibilitatea continuării cercetării pentru perioada contemporană sau poate susține, în viitor, abordări diferite în cadrul unei generoase teme. Cartea, fără a revendica exhaustivitatea, oferă cititorului – studentului, avocatului, cercetătorului sau publicului interesat -, imagini elocvente, din epoci diferite, pregătite cu acuratețe și realism, din laboratorul doljean al profesiei de avocat”, afirmă prof. univ. dr. av. Sevastian Cercel.

Prof. univ. dr. av Traian Briciu, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România a apreciat valoarea deosebită a cercetărilor și documentelor cuprinse în Istoria Baroului Dolj 1948-2007 și a remarcat că mai multe barouri din România au publicat cărți prin care valorifică fondul arhivistic și evidențiază parcursul profesiei de avocat în diferite etape istorice, ceea ce reprezintă un demers important pentru valorificarea tradițiilor avocaturii române.

Lucrarea, publicată la editura Sitech cuprinde 355 de pagini în care veți parcurge atât documente privind încercările pe care le-au înfruntat avocații în perioada comunistă, cât și perioada primilor doi decani ai Baroului Dolj după 1990, cu provocările inerente (re)începutului democrației.

Galerie foto:


Articolul Lansarea cărții „Istoria Baroului Dolj 1948-2007” apare prima dată în UNBR.