Baroul Alba

Baroul Alba este persoană juridică de interes public cu patrimoniu, buget propriu şi organizare de sine stătătoare, care este constituită şi funcţionează în baza Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, cu modificările şi completările ulterioare, republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 98/07.02.2011 (în continuare Lege) şi a Statutului profesiei de avocat, adoptat de Congresul U.N.B.R. din 10 - 11 iunie 2011, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011.

Str. Teilor, nr. 15, Alba Iulia, jud. Alba

0258-812-905

office@barou-alba.ro

Graficã și dezvoltare website | artON MEDIA, webDesign

tel: 0258-812-905

fax: 0258-819-847

Lun - Vin: 08:00 - 16:00

Sâm - Dum: Închis

E-mail

office@barou-alba.ro

Anunțuri

Acasă / Știri de actualitate UNBR  / Extras din intervenția Președintelui UNBR, Traian Briciu, la dezbaterea ”Construind România 2030: O viziune pentru dezvoltare sustenabilă”

Extras din intervenția Președintelui UNBR, Traian Briciu, la dezbaterea ”Construind România 2030: O viziune pentru dezvoltare sustenabilă”

Traian Briciu, Președintele UNBR: Exercițiul libertății te pune într-o ecuație de a juca continuu. De aceea poate părea obositor, într-un spațiu în care acesta nu este încă organic însușit de oameni și de instituții.

Extras din discursul susținut la dezbaterea Construind România 2030: O viziune pentru dezvoltare sustenabilă, 27 iulie 2023, Academia de Studii Economice.

Pentru generația mea relația dintre libertate și prosperitate era pusă sub semnul egalității. Totuși, așa cum vedem în prezent, această echivalență nu este chiar ușor de realizat. Fără a abdica de la principiul enunțat, trebuie să ne întrebăm de ce discutăm despre această problemă? Înseamnă că anumite segmente de populație, anumite țări, zone sau anumite culturi văd lucrurile – cel puțin în parte – în mod diferit.

Exercițiul libertății poate părea obositor într-un spațiu în care acesta nu este încă organic însușit de oameni și de instituții. Exercițiul libertății te pune într-o ecuație de a juca continuu, pe când autocrația poate să-ți ofere confortul de a nu lua decizii sau de a nu fi responsabil pentru deciziile pe care le iei.

Responsabilitatea individuală față de deciziile economice și sociale pe care le luăm zi de zi trebuie să fie una tot mai asumată. Cred că o soluție la problemă este conștientizarea faptului că libertățile implică și obligații. De multe ori, exacerbarea unor libertăți și ignorarea completă a obligațiilor colaterale duce la o nervozitate socială. Unii cred că au numai libertate, fără niciun fel de obligații. Alții cred că au numai obligații, dar nu au libertate. Echilibrul între libertăți și obligații trebuie învățat, dar nu la facultate. E prea târziu. Trebuie învățat în școala generală. Ceea ce a făcut Uniunea Națională a Barourilor în acest sens a fost să demareze un proiect de educație juridică în școli, în care sunt implicați aproximativ 500 de avocați la nivel național. E important să ne implicăm în educația timpurie, pentru că, așa cum am mai spus, dacă vom investi în cultura juridică, în 20, 30 de ani vom avea soluțiile la problemele actuale.

Ridicarea nivelului de cultură juridică și statală a cetățeanului e singura soluție pentru a determina echilibrul dintre cele trei puteri în stat.

Shaping Romania 2030: A Vision for Sustainable Progress / Construind România 2030: O viziune pentru dezvoltare sustenabilă este un eveniment organizat de Asociația Proiectul România 2030 în parteneriat cu Atlantic Council – Freedom and Prosperity Center – ONG înființat în 1961, dedicat politicilor de sustenabilitate, prosperitate și susținere a democrației.

Link către VIDEO.

Link către Agenda evenimentului

Galerie foto:

Articolul Extras din intervenția Președintelui UNBR, Traian Briciu, la dezbaterea ”Construind România 2030: O viziune pentru dezvoltare sustenabilă” apare prima dată în UNBR.