Baroul Alba

Baroul Alba este persoană juridică de interes public cu patrimoniu, buget propriu şi organizare de sine stătătoare, care este constituită şi funcţionează în baza Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, cu modificările şi completările ulterioare, republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 98/07.02.2011 (în continuare Lege) şi a Statutului profesiei de avocat, adoptat de Congresul U.N.B.R. din 10 - 11 iunie 2011, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011.

Str. Teilor, nr. 15, Alba Iulia, jud. Alba

0258-812-905

office@barou-alba.ro

Graficã și dezvoltare website | artON MEDIA, webDesign

tel: 0258-812-905

fax: 0258-819-847

Lun - Vin: 08:00 - 16:00

Sâm - Dum: Închis

E-mail

office@barou-alba.ro

Anunțuri

Acasă / Știri de actualitate UNBR  / Indemnizația compensatorie poate fi solicitată de către profesioniști conform modelului publicat în Monitor

Indemnizația compensatorie poate fi solicitată de către profesioniști conform modelului publicat în Monitor

Indemnizația compensatorie poate fi solicitată de către profesioniști conform modelului publicat în Monitor

Ordinul 1004 al ministrului muncii a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1046 din 2 noiembrie 2021, astfel că beneficiarii pot aplica pentru indemnizație compensatorie de 75% din câștigul salarial mediu brut dacă activitatea le-a fost interzisă, suspendată sau limitată în contextul creșterii incidenței covid. Măsurile compensatorii au fost introduse prin OUG 111/2021 care este în vigoare de la începutul lunii octombrie.

Potrivit OUG 111/2021, de la data de 4 octombrie 2021 și până la 31 decembrie 2021, pe perioada întreruperii temporare a activității, total (întreaga lună) sau parțial (câteva zile din lună), pot beneficia de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut și profesioniștii reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea 287/2009 privind Codul civil, precum și persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Pentru indemnizația prevăzută pentru aceste categorii de beneficiari se datorează impozit pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, în cotele prevăzute în Legea 227/2015 privind Codul fiscal sau potrivit reglementărilor specifice, în cazul profesioniștilor asigurați în sisteme proprii de asigurări sociale. Indemnizația se calculează pentru numărul de zile în care activitatea a fost întreruptă, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2021. Documentul care atestă întreruperea temporară a activității poate fi hotărârea comitetului județean pentru situații de urgență, respectiv a Comitetului pentru Situații de Urgență a Municipiului București sau decizia Direcției de Sănătate Publică.

Potrivit actului normativ, plata se efectuează de către agențiile teritoriale exclusiv în conturile bancare deschise la unitățile bancare de beneficiarii indemnizației, în termen de maximum 30 de zile de la ultima zi de depunere a cererilor. În cazul profesioniștilor, contul bancar poate fi cel personal sau cel deschis în calitate de profesionist.

Modelului documentelor pentru profesioniști se găsește în Anexa 1. Acestea sunt: cerere către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, respectiv a Municipiului București, declarație pe propria răspundere însoțită de documentul care atestă întreruperea temporară a activității, total sau parțial și copia documentului de identitate.

Articolul Indemnizația compensatorie poate fi solicitată de către profesioniști conform modelului publicat în Monitor apare prima dată în UNBR.